Ga naar hoofdinhoud
foto team 2023

Jaarthema EurHEkHA

Ongeveer 2200 jaar geleden vroeg de koning aan Archimedes, een Griekse uitvinder en wetenschapper, om het volume van een gouden kroon te berekenen. Van eenvoudigere vormen zoals een kubus, een balk, een cilinder,... was dat simpel. Maar van een kroon?

Toen hij op een gegeven ogenblik echter een bad nam, merkte hij op dat het niveau van het water steeg naarmate hij zichzelf meer onderdompelde.

Hij sprong uit het bad en rende naakt door de straten van Syracuse, luid “Eureka!” roepend. Dat is Oudgrieks voor ‘Ik heb het gevonden!’.

Als hij een kom tot op de rand zou vullen met water en daarin de kroon zou onderdompelen, dan zou er een hoeveelheid water over de rand lopen. Die hoeveelheid water zou hetzelfde volume hebben als de kroon zelf!

Ons jaarthema uitvindingen kreeg als toepasselijke naam ‘EurHEkHA!’. Onze leerlingen worden dit jaar ondergedompeld in de wereld van uitvindingen. Tweemaandelijks worden er uitvindingen onder de aandacht gebracht vanuit een ander wetenschappelijk concept (vb. wielen, elektriciteit, chemische reacties,...) en gaan ze samen met hun leerkracht en klasgenoten hierrond aan de slag om tot eigen uitvindingen te komen.

Onze leerlingen zullen als ware uitvinders het schooljaar doorlopen.jaarthema HEHA 2023
jaarthema 2023-2024